My Blog

NACISTIČKO ZLATO I VATIKANSKA BANKA

Saopštenje za javnost Džonatana Levija, advokata iz San Franciska, SAD, koji već deset godina vodi sudsku bitku protiv Vatikanske banke i franjevačkog reda Male braće u ime oštećenih – preživelih žrtava pogroma u NDH i njihovih potomaka iz bivše Jugoslavije i bivšeg Sovjetskog saveza – izdato početkom maja 2009:

‘‘Film Anđeli i demoni, snimljen po knjizi Dena Brauna, uskoro će imati naveliko najavljivanu premijeru u Rimu. Mnogi gledaoci biće ubeđeni da u njemu prikazani događaji nemaju nikakve veze sa stvarnošću, ali sudski proces koji se već deset godina uz velike teškoće vodi pred američkim federalnim sudovima govori suprotno. Nije sve u Vatikanu onako kako izgleda.

Slučaj ‘‘Alperin protiv Vatikanske banke’‘ zaveden u američkom Okružnom sudu za Severnu Karolinu pod brojem S-99-4491 MMS je nominalno postupak protiv Vatikanske banke i reda franjevaca kome je cilj da se povrati nacistički plen poznat pod imenom ustaško blago. Njega sačinjavaju zlato, dijamanti i druge dragocenosti koje je Hrvatska, kao saveznik nacista, opljačkala od Srba, Jevreja i Roma tokom Drugog svetskog rata a koje su franjevački red Male braće i Vatikanska banka po završetku rata ‘‘oprali’‘. No značaj ovog procesa prevazilazi vrednost zlata i dijamanata inače procenjenu na nekoliko miliona dolara. Oštećeni pre svega žele da znaju ko je ‘‘oprao’‘ opljačkane dragocenosti i šta je sa njima učinjeno, i to je i izvor nevolja: istina je neprijatna po nekoliko poglavara Rimokatoličke crkve, od Pija Dvanaestog do sadašnjeg pape.

Likovi u ovoj sagi kao da su birani u najboljoj holivudskoj agenciji za kasting: fra Krunoslav Draganović, prikladno nazvan ‘‘Zlatnim fratrom’‘, bio je ustaški oficir koji se specijalizovao za pranje novca i koji je pomogao hiljadama nacista da preko vatikanskih ‘‘pacovskih kanala’‘ pobegnu iz Evrope, da bi postao američki špijun; još jedan prelat, fra Dominik Mandić, veliki definitor i blagajnik franjevačkog reda u Rimu, zagovornik bizarnih rasnih teorija o superiornosti Hrvata, i glavni nacistički ratni zločinac Ante Pavelić, koji je izbegao pravdu i bio ultra-katolički diktator nacističke Hrvatske. Pavelić i njegove lojalne ustaše, crnokošuljaši, pobili su više od 500.000 Srba, Jevreja i Roma u samo njemu svojstvenim okrutnim koncentracionim logorima, uživajući u paljenju sela pravoslavnih ‘‘šizmatika’‘ i klanju njihovih stanovnika sa punim znanjem Vatikana. Pavelić je umro u izgnanstvu u Španiji 1959, kada se da se njegov ustaški teroristički pokret već čvrsto ukorenio u Argentini, SAD, Kanadi i Australiji.

Mandić, Draganović i Pavelić bili su nadležni za konvoj od deset kamiona natovarenih nacističkim plenom koji je 1946. ušao na trg Svetog Petra i koji je primljen u Vatikansku banku. Svedočenje američkog specijalnog agenta baziranog u Rimu i dato pod zakletvom, Vilijema Gouena, koji je nadgledao ustaški pokret 1947. potvrđuje istinitost ovog događaja. Gouen se infiltrirao u jedno ustaško pribežište koje su vodili Draganović i Mandić i saslušavao je Draganovića i njegove saradnike koji su priznali svoju umešanost u predaju blaga Vatikanskoj banci. Američki državni dokumenti ukazuju na umešanost osoba na znatno višim položajima – pominju se imena Džima Angletona, šefa Cije u Rimu i Montinija, vatikanskog državnog podsekretara sada već pokojnog pape Pavla Šestog. Gauenova karijera specijalnog agenta zbog ovoga je bila okončana i on je povučen iz Rima da bi odgovarao pred zloglasnim Komitetom za neameričke aktivnosti američkog Kongresa.

Bezbožna i opaka saradnja ratnih zločinaca i Rimokatoličke crkve uspostavljena za borbu protiv zala komunizma izrodila se u decenije bombaških napada i atentata širom sveta, u kojima je Rimokatolička crkva čvrsto bila na strani nekadašnjih nacista i ratnih zločinaca. U tom tajnom ratu istakla su se pogubljenja u mafijaškom stilu, otmice aviona i bombaški napadi, komandoski upadi u Jugoslaviju, pa čak i bombaški napad na Statuu slobode.

Gospa stupa na scenu

Franjevački red je pored Vatikanske banke bio glavni nadležni za ustaško blago u SAD. Godine 1952, fra Dominik Mandić, jedan od glavnih upravitelja blagom, doselio se u Čikago gde je ustaškim novcem osnovao franjevačku izdavačku imperiju posvećenu rasističkoj propagandi, koja je pored ostalog tvrdila da su Hrvati Arijevci, a da su Srbi potomci Afrikanaca. Još jedna franjevačka prevara bila je Gospa, hrvatska Devica Marija, koja se prvi put javila u malom selu Međugorju, u Hercegovini, nedaleko od mesta na kome su tokom Drugog svetskog rata poklani brojni Srbi. Na desetu godišnjicu njenog javljanja izbio je rat između Hrvatske i Jugoslavije. Oni koji su usmeravali ljude kojima se Gospa prikazala i propagirali njeno javljanje bili su hrvatski franjevci iz reda Male braće, čijim su se izmišljotinama suprotstavili lokalni biskupi i – sa zakašnjenjem – Vatikan, 2008. godine. Smatra se da je novac potekao od ustaškog blaga odigrao veliku ulogu u fenomenu Međugorja.

Uprkos desetogodišnjem sudskom procesu ova stvarna priča o anđelima i demonima nastavlja da se odvija u saveznim sudovima u Kaliforniji, uz pristizanje novih informacija kao što je otkriće da su dijamanti iz ustaškog blaga preko Rimokatoličke crkve poslati u Hrvatsku za kupovinu oružja devedesetih godina prošlog veka kao i za ustašku zaveru iz aprila ove godine čiji je cilj bio atentat na predsednika Bolivije. Za sada ni na jednoj strani nema pomaka, uprkos rastućem broju dokaza da su Vatikanska banka i franjevci umešani u ustaška zločinačka dela.’‘

NAPOMENA UREDNIŠTVA: U jednom svom prethodnom saopštenju za štampu iz aprila ove godine ovaj advokat napominje da novi detalji u ovom procesu ukazuju na vezu između suđenja generalu Zagorecu za takozvanu ‘‘Dijamantsku aferu’‘ i dijamanata vrednih milione dolara koje je Hrvatska katolička crkva dala za kupovinu oružja pred raspad Jugoslavije devedesetih godina prošlog veka.
Slučaj ‘‘Alperin protiv Vatikanske banke’‘ otvoren je u Saveznom sudu u San Francisku novembra 1999. Oštećeni su preživeli logoraši srpskog, jevrejskog i romskog porekla, i Ukrajinci, te njihova rodbina, kao i organizacije koje predstavljaju 300.000 žrtava holokausta i njihove potomke.

Oštećeni traže utvrđivanje sudbine ovih dragocenosti i povraćaj ustaškog blaga koje je prema američkom Stejt Departmentu po završetku Drugog svetskog rata tajno prebačeno u Vatikan, franjevačkom redu i u druge banke. Na optuženičkoj klupi su Vatikanska banka i franjevački red. Oni se terete da su zajedničkim snagama prikrili bogatstvo koje su hrvatski nacisti opljačkali od žrtava u koncentracionim logorima – od Srba, Jevreja, Roma – kao i od bivših sovjetskih građana Ukrajine, Belorusije i Rusije u periodu između 1941. i 1945.

S ovim procesom je u vezi još jedan – ‘‘Levi protiv CIA’‘ – pokrenut na osnovu zakona o slobodnom pristupu informacijama, kojim se tražilo otvaranje dosijea američke obaveštajne agencije koji se tiču zloglasnog špijuna fra Krunoslava Draganovića. Uspešnim okončanjem ovog postupka 2001. godine novi podaci o Draganoviću postali su dostupni javnosti.

 

IZVOR

adminNACISTIČKO ZLATO I VATIKANSKA BANKA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *