My Blog

Zanimljivosti vezane za naočare

naocare i zanimljivosti

Iako je poreklo naočara je relativno nepoznato i široko raspravljano, naočare za čitanje prvi put se pojavljuju na sceni u Italiji oko 1260. One su prvobitno dizajnirane da pomognu starima u njihovom čitanju. Naočare za čitanje su neverovatno  brzo postale veoma popularne, ali postojala je jedna mana – nisu bili izmišljeni držači za naočare i okviri za naočare su stalno klizili niz nos! Španci su pokušali da to poprave, vezujući trake na ram i zatim ih vezujući oko ušiju, ali lokalni ljudi nisu bili toliko oduševljeni tom idejom.

Postoje izveštaji da je Seneka, rimski besednik I filozof, koristio staklenu kuglu ispunjenu vodom kao uveličavajuće staklo za čitanje. Neki izvori ovo uzimaju kao poreklo naočara. Takođe, Neron, koji je vladao Rimom od 54. do 68. godine nove ere, nosio je smaragd preko oka da poboljša pogled na gladijatorske igre.

Zapisi koji datiraju iz 12. veka   u Kini pokazuju upotrebu zadimljenog kvarca kao prvo korišćenje zatamljenog stakla, tj. primitivnih naočara za sunce.

Prva poznata umetnička reprezentacija korišćenja naočara jesu slike dva italijanska umetnika iz 1352. godine. Tomaso da Modena naslikao je niz freski koje prikazuju monahe kako čitaju I pišu manuskripte. Jedan od tih monaha nosi naočare za čitanje. Iste godine Karlo Kriveli naslikao je kardinala Hjua (Hugh of Saint-Cher), prikazujući ga sa naočarima za vid.

Ljudska očna jabučica je teška otprilike oko jedne unce. Zamislite sav posao koji oči rade: čitanje, gledanje televizije, prelamanje svetlosti…Sav taj posao rade iako imaju samo jednu uncu. Ljudsko telo nas zaista zapanjuje.

Zanimljiva je činjenica da su mornari nekad verovali da nošenje zlatne minđuše u uvetu može da popravi vid. Verovali su da plemeniti metali u minđuši poseduju magične isceljujuće moći.

Naočare za sunce su se prvi put pojavile na sceni 1929, kada je mladi inovator, Sem Foster, ubedio Woolworth-ovu prodavnicu u Atlantik Sitiju da prodaje njegov novi brend naočara za sunce – FosterGrant. One su postale instant senzacija u 1930-im, kada su počele da ih nose najveće filmske zvezde tog perioda. Otprilike u isto vreme vojni avijatičarski korpus naručio je od kompanije Bausch & Lomb da dizajnira naočare bez odsjaja za njihove pilote. Danas su te naočare poznate kao avijatičar.

Tomas Džeferson, treći predsednik Sjedinjenih Američkih Država, imao je verovatno više naočara nego bilo ko od nas danas. Naime, za vreme svog predsednikovanja naručivao je naočare od filadelfijskog majstora optike, Džona MekAlistera. Ovo prerasta u savez koji je trajao dve godine, gde je Džeferson davao instrukcije MekAlisteru da mu pravi naočare za svaku priliku. Proces pravljenja svakog posebnog rama trajao je oko dve nedelje. Dešavalo se da MekAlister pošalje predsedniku Džefersonu ram koji se ovom ne bi baš dopao. Rezultat bi bio pismo i nacrt tačno onakvih naočara kakve predsednik želi-i to je crtao lično Džeferson.

Danas više od 64% odraslog stanovništva nosi naočare za vid.

Omiljeni brend naočara za sunce filmskih junaka ( Terminator, Džejson Born, gospodin i gospođa Smit) jeste Oakley.

Pop zvezda Lejdi Gaga voli kitnjaste naočare specijalno napravljene od strane Armani-a i Louis Vuitton-a. Neke od njenih neobičnih naočara za sunce dizajnirane su od strane The House of Gaga (ličnog dizajnerskog tima) i nisu dostupne javnosti za kupovinu.

adminZanimljivosti vezane za naočare

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *