My Blog

Najbolje knjige svih vremena

Književni kritičari, istoričari, strastveni čitaoci, pa čak i obični čitaoci, svi će imati različita mišljenja o tome koje su najbolje knjige svih vremena. Da li je to roman sa prelepim, zadivljujućim figurativnim jezikom? Ili onaj sa oštrim realizmom? Roman koji je imao ogroman društveni uticaj? Ili onaj koji je suptilnije uticao na svet? Evo liste od 12 romana koji se, iz različitih razloga, smatraju nekim od najvećih književnih dela ikada napisanih. Njih bi najpre trebalo da pročita omladina.

Intrigantan sadržaj

Neki romani na prvi pogled imaju za temu događaje koje smatramo intrigantnim. Iako na prvi pogled ne prepoznajemo svakodnevne situacije, neki od njih mogu biti veoma zanimljivi.

Otvorene knjige na travi

Najbolje knjige svih vremena

Ana Karenjina

Svaki ljubitelj priča koje uključuju sočne teme poput preljube, kockanja, bračnih zavera i, pa, ruskog feudalizma, odmah bi stavio Anu Karenjinu na vrh svoje liste „najvećih romana“. Verovatno i da je sama Ana u današnje vreme razmišljala koji su najbolji ženski i muški parfemi 2022. I upravo to je rang koji su publikacije poput časopisa Time dale romanu otkako je u celosti objavljen 1878. Napisano od ruskog romanopisca Lava Tolstoja, osmodelno beletristično delo govori:

  • Priču o dva glavna lika: tragičnom, razočarana domaćica, titularna Ana, koja beži sa svojim mladim ljubavnikom;
  • Zaljubljeni zemljoposednik po imenu Konstantin Levin, koji se bori u veri i filozofiji;
  • Tolstoj zajedno oblikuje promišljene rasprave o ljubavi, bolu i porodici u ruskom društvu sa velikom postavom likova koji se smatraju realističnom ljudskošću;
  • Roman je bio posebno revolucionaran u tretmanu žena, sa živopisnim emocijama oslikavajući predrasude i društvene teškoće tog vremena.

Ubiti pticu rugalicu

Harper Li, za koju se veruje da je jedan od najuticajnijih pisaca koji su ikada postojali, slavno je objavila samo jedan roman (sve dok njegov kontroverzni nastavak nije objavljen 2015. neposredno pre njene smrti). Lee’s To Kill a Mockingbird objavljen je 1960. godine i odmah je postao klasik književnosti. Roman istražuje rasizam na američkom jugu kroz nevino razrogačene oči pametne mlade devojke po imenu Džin Luiz („Izviđač”) Finč. Njegovi kultni likovi, pre svega simpatični i pravedni advokat i otac Atikus Finč, poslužili su kao uzori i promenili perspektive u Sjedinjenim Državama u vreme kada su tenzije u vezi sa rasom bile visoke. Ubiti pticu rugalicu je 1961. godine dobio Pulicerovu nagradu za fikciju, a 1962. je snimljen filmom nagrađenom Oskarom, dajući priči i njenim likovima dalji život i uticaj na američku društvenu sferu. U pauzi čitanja pogledajte sve što niste znali o Survivor-u.

Veliki Gatsbi

Veliki Getsbi F. Skota Ficdžeralda ističe se kao jedan od najvećih tekstova za uvođenje učenika u umetnost kritičkog čitanja literature. Ovo znači da ste je možda čitali u školi. Roman je ispričan iz perspektive mladića po imenu Nik Karavej koji se nedavno preselio u Njujork i sprijateljio se sa svojim ekscentričnim susedom novobogatašima misterioznog porekla, Džejem Getsbijem. Veliki Getsbi pruža insajderski pogled na doba džeza 1920-ih u istoriji Sjedinjenih Država, dok istovremeno kritikuje ideju „američkog sna“. Možda je najpoznatiji aspekt romana njegova naslovna slika – prodorno lice projektovano na tamnoplavo noćno nebo i svetla sa gradskog pejzaža – slika koja se takođe nalazi, u malo drugačijoj konfiguraciji, unutar samog teksta kao ključ simbol. Studenti bi, pored čitanja kultnih knjiga, trebalo da nauče koja mesta bi trebalo obići tokom studiranja. 

Razmišljanja o životu

Iako se za svako od ovih dela može reći da se bavi ovim pitanjima, postoje neki koji su više okrenuti životu. Neki od ovih romana imaju mnogo toga da kažu o plemenitosti i značaju života.

Stare knjige na polici

Čitanje starih klasika može popraviti raspoloženje

Sto godina samoće

Pokojni kolumbijski pisac Gabrijel Garsija Markes objavio je svoje najpoznatije delo Sto godina samoće 1967. Roman govori o sedam generacija porodice Buendija i prati osnivanje njihovog grada Makondo do njegovog uništenja zajedno sa poslednjim potomaka porodice. U fantastičnoj formi, roman istražuje žanr magičnog realizma naglašavajući izuzetnu prirodu uobičajenih stvari, dok se mistične stvari prikazuju kao uobičajene. Markes ističe rasprostranjenost i moć mita i narodne priče u povezivanju istorije i latinoameričke kulture. Roman je dobio mnoge nagrade za Markesa, što je dovelo do njegove konačne počasti za Nobelovu nagradu za književnost 1982. godine za celokupan njegov opus, od kojih se Sto godina samoće često hvali kao njegov najtrijumfalniji.

Don Kihot

Don Kihot Migela de Servantesa, možda najuticajnije i najpoznatije delo španske književnosti, prvi put je objavljeno u celosti 1615. Roman, koji se veoma redovno smatra jednim od najboljih književnih dela svih vremena, govori o čovek koji uzima ime „Don Kihot de la Manča“ i kreće u naletu opsesije romantičnim romanima o viteštvu da bi oživeo običaj i sam postao heroj. Lik Don Kihota je postao idol i pomalo arhetipski lik, utičući na mnoga velika umetnička, muzička i književna dela od objavljivanja romana. Tekst je bio toliko uticajan da je reč, donkihotski, zasnovana na liku Don Kihota, stvorena da opiše nekoga ko je „besmisleno nepraktičan, posebno u potrazi za idealima; posebno: obeležen ishitrenim uzvišenim romantičnim idejama ili ekstravagantno viteškim postupkom.” Pogledajte i zanimljivosti o Don Kihotu koje bi trebalo znati.

Najbolje knjige svih vremena govore i o ženama

Neki od najboljih romana u književnosti govore o pravima i položaju žena. Za neke od ovih romana možemo reći da su pomerili granice književnosti ali i našeg razumevanja stvarnosti.

Gospođa Dalovej

Verovatno najidiosinkratičniji roman na ovoj listi, Gospođa Dalovej Virdžinije Vulf opisuje tačno jedan dan u životu britanske osobe koja se zove Klarisa Dalovej. Koristeći kombinaciju naracije u trećem licu i misli različitih likova, roman do kraja koristi stil toka svesti. Rezultat ovog stila je duboko lični i otkrivajući pogled u umove likova, pri čemu se roman u velikoj meri oslanja na karakter, a ne na zaplet da bi ispričao svoju priču. Misli likova uključuju stalna žaljenja i razmišljanja o prošlosti, njihovu borbu sa mentalnim bolestima i posttraumatskim stresom iz Prvog svetskog rata, kao i uticaj društvenih pritisaka. Jedinstveni stil, tema i vremenska postavka romana čine ga jednim od najpoštovanijih i najcenjenijih dela svih vremena.

Otvorene knjige na gomili

Neke od ovih klasika morate pročitati i više puta

Džejn Ejr

Džejn Ejr Šarlote Bronte, još jedan roman koji se često dodeljuje za čitanje u školi. Prvobitno je objavljen 1847. pod pseudonimom Currer Bell kako bi se prikrila činjenica da je pisac bila žena. Srećom, mnogo toga se promenilo u vezi sa ženama u književnosti od 1847. godine. Bronte sada dobija zasluge koje zaslužuje za jedan od najrevolucionarnijih romana o ženama u istoriji. U vreme kada se autorka osećala prinuđenom da sakrije svoj pravi identitet, Džejn Ejr je pružila priču o individualizmu za žene. Istoimeni lik romana izdiže se od siročeta i siromaha u uspešnu i nezavisnu ženu. Delo kombinuje teme iz gotičke i viktorijanske književnosti, revolucionišući umetnost romana fokusirajući se na rast Džejnovog senzibiliteta sa internalizovanom akcijom i pisanjem.

Ovo su bile najbolje knjige svih vremena, nadamo se da ste uživali.

adminNajbolje knjige svih vremena

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *