My Blog

Top 5: evropski filmovi iz 2022. vredni pažnje

Bila je to nepredvidiva godina u svetu bioskopa pa je teško reći koji su top 5: evropski filmovi iz 2022. vredni pažnje. Glavna holivudska izdanja kao što su Top Gun Džozefa Kosinskog. Tu su i Maverik i Avatar Džejmsa Kamerona – Put vode. Svi oni bili su predvidivi hitovi na blagajnama, pri čemu je prvo zaradilo 1,488 milijardi dolara širom sveta i postalo film sa najvećom zaradom u 2022. godini. Drugi je dostigao 441,7 dolara. U međuvremenu, drugi filmovi su zabeležili sve manji povratak u bioskopima. Od visokobudžetnih franšiznih karata poput stripovskog vozila Dvejna Džonsona Crni Adam. Njegov je nastavak otkazan a tu su i neki od omiljenih filmova kao što je Tar Toda Filda. Za više zanimljivosti iz kulture pogledajte sajt omladina. 

Top 5: evropski filmovi iz 2022. vredni pažnje

U međuvremenu, daleko od američke produkcije, brojni međunarodni filmovi poput filma Sveti Omer naišli su na pohvale kritike i oborili rekorde na blagajnama. Zaradio je više od 140 miliona dolara širom sveta. Imao je drugi najbolji početni vikend ikada za strani film u Severnoj Americi. Odlična prilika da pogledate dok istražujete 5 stvari koje niste znali o tetovažama.

Laptop

Stigli su evropski filmovi iz 2022. vredni pažnje

Aftersun (britanski)

Smešten u kasne 1990-ih, Aftersun prati 30-godišnjeg samohranog oca Kaluma (Pol Meskal) dok vodi svoju 11-godišnju ćerku Sofi (Frenki Korio) u tursko odmaralište. Kao odrasla osoba, godinama kasnije, Sofi (Selia Roulson-Hol) je postala punoletna. Sada spaja sećanja na svog sada odsutnog oca. Sa nagoveštajima doku-realističkog pristupa, Aftersun balansira nostalgiju da je na ivici tinejdžerskog doba. Njeno seksualno otkriće koje donosi sa maglovitom potragom za samosvesnošću koja prati odraslo doba. Nakon filma možete poslušati true-crime podkaste uz koje će Vam vreme proleteti. 

Sveti pauk (Danska)

Sveti pauk prati stvarni slučaj iranskog „Ubice pauka“, Saeed Hanaei (Mehdi Bajestani), koji je zadavio 16 seksualnih radnica, obično maramama, od 2000. do 2001. U središtu filma je Rahimi (Zar Amir Ebhrami), žena istraživački novinar iz Teherana koji tajno ide u sveti grad Mešhad kako bi uhvatio Hanaeija — oženjenog čoveka sa decom koji veruje da čisti ulice od nečistoće. Sigurno jedan od onih sa spiska evropski filmovi iz 2022. vredni pažnje.

Sveti Omer (Francuska)

Dobro je da pogledate najbolje filmove za jesenje dane, ali i neke od evropskih sa nagradama. Sveti Omer rediteljke Alis Diop jedan je od pet filmova koji će biti ušli u uži izbor za najbolji međunarodni dugometražni igrani film Francuske akademije 2023. Najavljen kao moderna predstava o Medeji—mitskoj čarobnici koja je ubila svoja dva sina u grčkoj tradiciji—film prati romanopisca Ramu (Kaiije Kagame) dok prisustvuje suđenju Laurence Coli (Guslagie Malanga), mladoj Senegalskoj Francuskinji optuženoj da je ubila svoju 15-mesečnu ćerku ostavljajući je na plaži na plaži u Francuskoj. Priča se bori sa borbom roditeljstva, ali dobija natprirodan zaokret kada Lorens svedoči da je čarobnjaštvo stajalo iza njenog zločina.

Trougao tuge (Švedska)

Dvostruki dobitnik Zlatne palme, Trougao tuge Rubena Ostlunda je klasična satira koja cilja na ultra-bogate putnike na luksuznoj jahti. Poziva šarmantni marksistički kapetan broda (Vudi Harelson), koji zabranjuje posadi da kaže „ne“ bilo kom putniku, bez obzira na to koliko su smešni njihovi zahtevi. Među ovim putnicima je par supermodela po imenu Karl i Jaja (pokojni Čarli Din), ruski oligarh i britanski trgovac oružjem. Ali njihovi duboki džepovi pokažu se beskorisnim kada talasi okeana nadjačaju jahtu tokom jake oluje. Posle velikog povraćanja izazvanog mučninom kretanja (budite upozoreni), jahta na kraju potone, a putnici se nađu na ostrvu gde pokušavaju da prežive.

Filmska traka

Ovi filmovi imaju provokativnu radnju

Na zapadu ništa novo (Nemačka)

Adaptirajući istoimenu svetski poznatu knjigu Eriha Marije Remarka iz 1928. godine, „Na zapadu ništa novo“ reditelja Edvarda Bergera priča priču o mladom nemačkom vojniku na zapadnom frontu Prvog svetskog rata. Roman je posebno tražen za ekranizaciju u 1930. filmskog mogula Karla Lema, suosnivača Universal Pictures-a. To je dovelo do Oskara za najbolji film. Ovaj najnoviji rimejk istražuje izrazito nemačko razumevanje rata. Pol Baumer (Feliks Kamerer) i njegovi drugovi iz razreda su željni da se prijave u vojsku. Raulog je da bi služili svojoj otadžbini. Ipak se brzo susreću sa brutalnom realnošću rata. Film je nemački kandidat za Oskara. Takođe je obezbedio nominaciju za Zlatni globus za najbolji film koji nije na engleskom jeziku. Ovaj film je definitivno zasluzio svoje mesto na nasoj listi – evropski filmovi iz 2022. vredni pažnje.

adminTop 5: evropski filmovi iz 2022. vredni pažnje

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *