My Blog

Zanimljivosti sa Briona

Hrvatska ima veliko turističko bogatstvo u vidu prelepog hrvatskog primorja na obalama Jadranskog mora. Hrvatska obala zauzima najveći deo istočne obale Jadranskog mora i deli se u tri regiona: poluostrvo Istra na severozapadu Hrvatske, Kvarner i Dalmaciju. Jadransko primorje je izuzetno razuđeno, naročito deo Dalmacije, pa hrvatsko primorje zato ima i veliki broj ostrva koja čine zasebnu atrakciju. Hrvatska ukupno ima 1246 ostrva od kojih je samo 47 naseljeno. Zbog ovog bogatstva, Hrvatsku često zovu i „zemlja hiljadu ostrva“. Osim ostrva, tu su i mnogobrojni grebeni i hridi koji, pored ostrva, svedoče o podizanju nivoa mora 13.000 godina p.n.e. Zbog svoje lepote, prirodnih bogatstava, čistoće i uređenosti, hrvatska ostrva mame turiste iz čitavog sveta cele sezone, a britanski „Gardian“ je svojim čitaocima preporučio posetu hrvatskim ostrvima na kraju sezone. Ostrva su atraktivna i ljubiteljima vodenih sportova poput jedrenja i vožnje kajakom, a romantični duh, gostroprimstvo meštana, primorska arhitektura koja miriše na prošlost i tradiciju, vino, riba i zvuci dalmatinske muzike ostaju u srcu turista da prizivaju povratak na “nastavak“.
Na ostrvima su sačuvane mnoge urbane celine prepoznatljive po crkvama i zvonicima, palatama i trgovima kojima i danas ljudi rado šetaju i uživaju u lepotama primorskog smiraja dana. Na ostrvima ima i muzeja i očuvanih spomenika prošlosti. Jedna od atrakcija jadranskog primorja su i stari, ali očuvani svetionici od kojih su neki preuređeni i mogu se iznajmiti za nezaboravni doživljaj na pustom ostrvu.

Neka od većih i najpoznatijih ostrva su Cres, Krk, Pag, Korčula, Dugi otok, Lošinj i Rab, a među najpoznatijim ostrvima su Brioni, Hvar, Brač, Mljet i Vis.

Većinu letovališta možete pogledati na linku http://www.tt-group.net/Hrvatska-turisticke-informacije.php, a mi vam za početak predstavljamo Brione, destinaciju koje smatraju najprestižnijom u Hrvatskoj.

Duž zapadnoistarske obale je nekoliko grupa ostrva od kojih je najpoznatija Brionska grupa koju čini ukupno 14 ostrva, koja se prostiru u dužini od 7 km između Pule i Rovinja. Ostrva koja čine ovu grupu su: Veliki Brioni, Mali Brioni, Sv. Marko, Gaz, Okrugljak, Supin, Supinić, Galija, Grunj, Vanga (Krasnica), Pusti (Madona), Vrsar, Sv.Jerolim i Kozada. Pravi mali raj na zemlji proroda je stvorila baš ovde, darujući prirodu bogatstvom koje je ona raspodelila ravnomerno, ostvarujući ravnotežu biljnog i životinjskog sveta, a čovek je tu samo dodao „mrvice“ u vidu istorijskih spomenika, a kasnije i luksuznih hotelskih objekata za smeštaj turista. Brioni (reč “brioni” znači plićak, mala voda) su 1983. godine proglašeni zaštićenim nacionalnim parkom koji obuhvata kopno i okolno more sa primorjem pa je njegova ukupna površina 33,9 km2. Od celokupne površine nacionalnog parka, 80% je more a među ostrvima u grupi najrazuđenija su ostrva Veliki i Mali Brioni.

Obale ostrva su uglavnom niske i kamenite, ali su pristupačne. Veliki Brioni, kako im i ime samo kaže, najveće je ostrvo u ovoj grupi sa obalom dugom 26 km. Od najznačajnijih spomenika kulture izdvojićemo najslojevitiji arheološki lokalitet na Brionima – vizantijski kastrum i baziliku Sv. Marije koja je najstarija hrišćanska crkva na ostrvu. Poznata je i raskošna rimska vila iz 1. veka u uvali Verige kao i crkva Sv. Germana iz 15. veka u kojoj se čuva originalni mozaik iz rimske vile u Verigama. Osim ovoga preporučujemo da se poseti vidikovac na Ciprovcu kao i mauzolej austrijske porodice Kupelvizer iz 1917. godine. Ova porodica je najzaslužnija što su Brioni danas ono što jesu, jer su početkom 20. veka započeli uređenje ostrva. Na ostrvu postoje organizovane ture obilaska ostrva koja zajedno čine Brionsku grupu ostrva pa se ovaj izlet nikako ne sme propustiti. Ove ture čine jednodnevni obilasci ostrva sa mogućnošću kupanja. Brioni su takođe i moderno lečilište i letovalište ,ali ono po čemu su najpoznatiji na prostorima bivše Jugoslavije jeste predsednička rezidencija maršala Tita koji je na Brionima od 1954. do 1979. godine primao državnike iz čitavog sveta, ali i poznate svetske zvezde poput Sofije Loren i Elizabet Tejlor. Zato su Brioni dugo bili „zabranjeni grad“ pa je za javnost nacionalni park otvoren tek 1984. godine. Ipak i nakon Titove smrti Brioni su sačuvali svoj „dobar glas“ pa su ih posetile i svetske zvezde poput Naomi Kempbel, Bred Pita i Anđline Džoli.

adminZanimljivosti sa Briona

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *